Ik ben de weg 

Op die dag zei Jezus tot zijn leerlingen: « ik ben de weg, de waarheid en het leven ». Wat betekent dat, de weg te zijn? Ten eerste, dat betekent dat Jezus niet de eindbestemming van ons leven en van ons geloof is. Het is een beetje altijd verrassend en ontgoochelend, dit opnieuw te ontdekken: de liefde van Jezus is niet tot ons beperkt.  De liefde van Jezus in veel te groot, om tot onze kleine persoon beperkt te werden. Vandaag hebben wij het opnieuw gehoord: Jezus is altijd bezig over Zijn Vader te spreken. En dit is een kenmerk van het Evangelie volgens Johannes: Jezus spreekt altijd over Diegene, die hem gezonden heeft. Wij zouden graag Christus in handen kunnen nemen, Hem kunnen omarmen en bezitten. Maar Hij is al weg. Hij is, volgens het begin van de Evangelie volgens Johannes, naar Zijn Vader gericht. 

Wij leven dezelfde ervaring en dezelfde ontgoocheling in ons gezin, in onze gemeenschap. Wij zouden graag het centrum van de liefde en van het leven van onze echtgenote zijn, maar die heeft haar eigen leven. Die heeft haar eigen interesses. Wij reageren dikwijls zoals kinderen. Die geloven dat zij het enige centrum van het leven van hun moeder zijn, maar zij ontdekken plotseling dat hun moeder een andere man liefheeft. En het is een grote ontgoocheling voor het kind. En het is een beetje hetzelfde in ons geloof. 

Het hart van Jezus gaat niet enkel naar onszelf uit. En ook niet alleen naar alle medemensen. Er is ook en vooral Zijn Vader. Die heeft de eerste plaats in zijn hart. Daarom moet Jezus altijd over Zijn Vader spreken. Hij vindt in de liefde van Zijn Vader de vreugde om naar ons te komen en om ons zijn eigen liefde te verkondigen. Voor Jezus is Zijn Vader zo fantastisch dat Hij niet kan zwijgen. Jezus is een beetje gelijk een kind dat een prachtig geschenk heeft gekregen.  Het wil dit geschenk aan iedereen laten zien omdat het zo fantastisch is. En voor Jezus is dit fantastische geschenk de liefde die Hij van Zijn Vader krijgt. 

En dit is voor ons een uitnodiging, in ons geloof altijd verder te gaan, om niet alleen Jezus te ontdekken, maar ook en vooral Zijn liefde voor Zijn Vader. De liefde voor zijn  Vaders heeft Jezus de kracht gegeven, tot ons te komen et de dood op het kruis te ondergaan.  Wij worden dus uitgenodigd verder te gaan in onze betrekkingen met onze medemensen, en bij hen de liefde te ontdekken die zij hebben voor andere mensen en ook voor God. Hun hart is groter dan wij geloven. Het is heel nieuw om dit te ontdekken. 

Ja, zoals Jezus zodanig verbaasd is door Zijn Vader dat Hij altijd over Hem spreekt, zo kunnen ook wij op dezelfde manier verbaasd worden door de liefde die in het hart van onze medemensen bestaat.  Hun hart, zoals dit van God, is groter dan wij kunnen geloven. 

 

Philippe Henne 

 

 

 

 

 

 Beluister de

 jubileumhymne

 

 

 

 

 

Jean Mossoux 

 

 

 

 

De Dominicaanse gemeenschap in Knokke

Sint-Dominicushuis | Sparrendreef 91 | 8300 Knokke-Heist

T 050 60 24 55 | E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.IBAN BE36 7380 1199 5181 | BIC KREDBEBB