Hilde Savoye

6de KSO ( Kunstsecundair onderwijs )

 

‘Genoeg! Gooi het eens over een andere boeg’- Jean Mossoux

Halewijn, ISBN 978-90-8528-369-0

 

Dit boek is een pareltje voor leerkrachten die het evangelie tot leven willen brengen voor jongeren (en ouderen), die steeds minder en minder vertrouwd zijn met het christelijk geloof.
Wanneer je in 2017 het verhaal van Jezus wil vertellen moet je het creatief aanpakken. Wie nu voor de klas staat, krijgt jonge mensen voor zich van wie de grootouders de kerk vaarwel hebben gezegd en van wie de ouders (in het beste geval) hoogstens nog gelegenheids-christenen zijn gebleven. Bovendien hebben vele leerlingen in de voorbije 12 à 15 jaar op de katholieke schoolbanken heel vaak nog amper over God, Jezus of bijbel gehoord. 

Tegen die achtergrond godsdienst willen geven vraagt - nee smeekt - om recontextualisering. En in die omstandigheden is het boekje van Jean Mossoux een geschenk uit de hemel.
Het is vlot geschreven, zeer herkenbaar, (h)eerlijk geactualiseerd en absoluut begrijpelijk voor leerlingen uit de derde graad van het middelbaar onderwijs. Het geeft stof tot nadenken en opent het evangelie in hun eigen leefwereld. 

Persoonlijk heb ik ook erg genoten van de humoristische stijl, die de auteur hanteert. Hij schrijft vanuit een zeer herkenbare wereld, die zowel voor mijn studenten als voor mezelf vertrouwd aandoet.

Om al deze redenen zou ik het boekje graag gebruiken in de lessen Godsdienst in 6KSO binnen het terrein ‘Grondervaringen en geloof’ en zou ik willen voorstellen op de volgende vakvergadering om het boekje aan te kopen om te gebruiken in de lessen.

Hilde Savoye

 

 

 

 

 

 Beluister de

 jubileumhymne

 

 

 

 

 

Jean Mossoux 

 

 

 

_________________ 

 Commentaren bekijken

_________________

 

Citaat commentaar Etienne Leirman

 

" Zijn doelpubliek is een steeds groter wordende groep die zich niet meer door de traditionele taal en leer aangesproken voelt of zelfs helemaal van vervreemd is. "

 _________________

 

 Citaat commentaar Sofie Foets 

 

"Het boekje “genoeg, gooi het over een andere boeg” was voor mij dus eigenlijk een leuke herinnering aan die kindertijd. Ik heb er  –  tot mijn verbazing – echt van genoten. Ik beleefde een soort van “aha-erlebnis” toen ik het las."

 _________________

 

Citaat commentaar Mieke Morlion

 

"Hij doorworstelt zijn scepsis ten aanzien van de figuur van Jezus via het evangelie van Matteüs. De teksten die hij dan verder doorploegt, bieden een rijk pakket aan christelijke inzichten."

 

 

 

De Dominicaanse gemeenschap in Knokke

Sint-Dominicushuis | Sparrendreef 91 | 8300 Knokke-Heist

T 050 60 24 55 | E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.IBAN BE36 7380 1199 5181 | BIC KREDBEBB